Wandelvoordrachten

Brugge en de Hedendaagse architectuur

Brugge als Culturele Hoofdstad ‘Brugge 2002’, haalde hedendaagse architectuur binnen de stad. Het ging toen om een wandeling rond de 4 grote hedendaagse gebouwen en ingrepen. (Concertgebouw, Paviljoen Toyo Ito, Conzettbrug en het Kanaaleiland). Dat kende navolging en in enkele jaren tijd werd op onvermoede plaatsen in de historische binnenstad tientallen hedendaagse, architecturale hoogstandjes gebouwd (al dan niet met heel wat tegenkanting) die vaak de buitenlandse pers hebben gehaald.

Daarmee wordt dan ook een nieuw verhaal ‘geschreven’ over de historische binnenstad van Brugge.

De luister van het Bourgondische Hof

De 15e eeuw was voor Brugge de Gouden Eeuw. De Bourgondische hertogen vestigden hun hof in Brugge en omringden zich met alle luister en weelde. De Bourgondiers verwierven internationaal aanzien en Filips de Goede stelde de prestigieuze Orde van het Gulden Vlies in waarvan de kapittels afwisselend in de St. Salvators- en 0nze-Lieve-Vrouwkerk werden gehouden. Kunstenaars werden ontboden en kregen opdracht om hier hun meesterwerken te realiseren. Wij tonen u al die Bourgondische schatten en luister van weleer.

Het maçonnieke Brugge

Hoe geheim is hun geheim? Tekens worden gelezen, het verhaal gebracht achter deze tekens. De Brugse vrijmetselaars, wie waren ze. waar kwamen ze bijeen, waar woonden ze? De Vrijmetselarij, een voortzetting van de Tempeliersorde of meer een voortzetting van de Middeleeuwse gilde der Metselaars of gewoon een genootschap? Wij gaan met u op zoek!

Brugge kloosterstad, een bezoek aan 2 kloosterbibliotheken

Het onroerend religieus erfgoed in Brugge is omvangrijk. De indrukwekkende gebouwen en de rijke geschiedenis van tal van kloosters zijn stille getuigen geworden door de ontvolking van het kloosterleven. Twee kloosters openen hun deuren om een bezoek aan hun gemeenschap te brengen. Een bezoek dat draait om hun spiritualiteit en hun bibliotheek die beide ook hun geschiedenis illustreren.

Een kwart van de Brugse binnenstad bestaat uit onroerend religieus erfgoed, waaronder nogal wat uitgestrekte kloostersites met een rijke geschiedenis, indrukwekkende gebouwen en veel verborgen groen. De ontvolking van de kloosters en abdijen noodzaakt echter een nieuwe degelijke en duurzame bestemming van deze locaties. In Brugge worden plannen ontvouwd voor een (gedeeltelijke) herinvulling van vier van deze bijzondere kloosterdomeinen: de Sint-Godelieveabdij, het Kapucijnenklooster, het Engels Klooster en de Karmelieten. Ontluikt hier een nieuw type toerisme: minder maar beter?